Hva er snorking?

Snorking er for mange først og fremst uttrykk for dyp søvn. For andre er det et tegn på forstyrrelse av nattero og søvn.

60 % av menn og 40 % av kvinner over 60 år snorker.
10 % av menn og 5 % av kvinner på 30 år snorker. Mange av dem vet det ikke selv!

Hvordan oppstår snorking?

Pga. spenninger i ganeseil og tunge blir luftveier fortrengt under søvn. Ved pusting oppstår vibrasjoner i bløtvev fra gane og drøvel som gir det kjente snorkemønsteret.

TAP-T Skinne (Scheu Dental) Vår klinikk er sertifisert til å lage skinnene!
TAP-T skinnen kan hjelpe deg som snorker! Forutsetningen er at du har nok tenner til at skinnen kan festes. Du må minst ha 8 tenner i hver kjeve.

Disse skinnene som kun benyttes under søvn, holder enkelt og greit underkjeven i et noe fremskutt leie og dermed luftveiene åpne.

Ingen kirurgiske inngrep behøves. Tannlegen (sertifisert av Scheu Dental) undersøker først tennene dine, tar OPG røntgen (stort røntgenbilde av alle tennene) og sjekker om det er mulig å lage skinnene til deg. Dersom det er sykdom i tenner og støttevev, må dette behandles først. Dersom du har gebiss/proteser kan det ikke lages snorkeskinner. Heller ikke dersom du lider av alvorlig periodontitt (festetap). Tenner som er kraftig nedslitte må bygges opp først før skinner kan lages.

Så tar tannlegen avtrykk av tennene dine og registrerer bitt, og etter 2 uker er skinnene ferdig! Skinnene gjør at underkjeven dras noe frem, og dermed får du frie luftveier, og god søvn/ ubesværlig pust.

Pustestopp/ Søvnapne

Snorking kan være farlig dersom det oppstår pustestopp (søvnapne)

Luftveier blir helt stengt og det fraktes dermed ikke surstoff i blodet til lunger eller hjerne. Dette fortsetter helt til hjernen foretar en automatisk oppvåkningsreaksjon; Kjevene lukker seg, tungen skyves frem og ganen åpner seg . Denne syklusen kan foregå over 50 ganger i timen gjennom natten! 2- 4 % av befolkningen lider av dette. Altså mellom 90000 og 180000 nordmenn har disse plagene!

Fra trøtthet til hjerteinfarkt!

Da søvnapne fører til alvorlige søvnforstyrrelser, er det ofte årsak til trøtthet på dagtid, høyt blodtrykk, forhøyet puls, morgenhodepine, konsentrasjonsproblemer, nedsatt libido/impotens, depresjoner og forhøyet risiko for hjerteinfarkt og slag.

Snorker du eller partneren din?
Ta kontakt! Snakk med oss!